Menu berbuka smlm sangat simple dan memang idaman org nogori hehehe.... Ayam masak lemak cili api bersama pegaga..mmg sedappp...selain dari tu ada kerabu mangga, udang goreng tepung dengan kuih badak berendam tp kuih ni beli je la..yg lain semua homemade.. :)
resepi ayam gulai cili api bersama pegaga
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong, dan cuci bersih
1 ekor ayam ~ potong, dan cuci bersih
1 cawan santan pekat(kotak)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
Garam
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
Garam
Pucuk pegaga
Bahan kisar:7
biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Bila mendidih, masukkan santan pekat, pegaga, dan letaklah garam secukup rasa.
Biarkan mendidih seketika dan bolehlah dihidangkan...![]() |
![]() |
| Badak Berendam |



0 comments:
Post a Comment